PITA RUŽICA OD ORAHA...MENI BOLJA I OD BAKLAVE
Potrebno:
za tijesto:
* 60 dg brašna
* 2 jajeta
* 2 kašike ulja
* so
* mlaka voda
* maslac za prskanje listova
za nadjev:
* 50 dg badema, 5 dg mrvica
* 5 dg grožđica, višnje iz slatka
za zaljev:
* 2 kg šećera, 1 litar vode
* 1 limun, 1 vanil-šećer
Priprema:
Napravite jufke kao za baklavu. Potrebna su vam 4 lista; dva neka budu potpuno osušena, a dva neka su napola suha. Napola suhi list poprskajte otopljenim maslacem i poslije nadjevom. Na njega stavite suhi list i ponovite postupak.
Preko ovog suhog lista stavite drugi suhi list i sve ponovite. Odozgo stavite drugi napola suhi list, poprskajte maslacem i pospite nadjevom. Uzmite oklagiju, oko nje savijte složene listove, a potom je izvucite. Režite tijesto na komade 2-4 cm dužine i debljine prsta. U svakoj ružici će u sredini biti praznina od oklagije, a vi je ispunite višnjom iz slatka. Ružice složite u namašćen pleh i pecite. Kada su pečene, zalijte ih šećernim sirupom tako da ogreznu u njemu.
za tijesto:
* 60 dg brašna
* 2 jajeta
* 2 kašike ulja
* so
* mlaka voda
* maslac za prskanje listova
za nadjev:
* 50 dg badema, 5 dg mrvica
* 5 dg grožđica, višnje iz slatka
za zaljev:
* 2 kg šećera, 1 litar vode
* 1 limun, 1 vanil-šećer
Priprema:
Napravite jufke kao za baklavu. Potrebna su vam 4 lista; dva neka budu potpuno osušena, a dva neka su napola suha. Napola suhi list poprskajte otopljenim maslacem i poslije nadjevom. Na njega stavite suhi list i ponovite postupak.
Preko ovog suhog lista stavite drugi suhi list i sve ponovite. Odozgo stavite drugi napola suhi list, poprskajte maslacem i pospite nadjevom. Uzmite oklagiju, oko nje savijte složene listove, a potom je izvucite. Režite tijesto na komade 2-4 cm dužine i debljine prsta. U svakoj ružici će u sredini biti praznina od oklagije, a vi je ispunite višnjom iz slatka. Ružice složite u namašćen pleh i pecite. Kada su pečene, zalijte ih šećernim sirupom tako da ogreznu u njemu.
Nema komentara