Torta Karamela
loading...
SASTOJCIKora
8 jajca
8 lazici shekjer
2 lazici maslo za jadenje
3 lazici vrela voda
14 polni lazici meleni orevi
2 lazici kakao
4 lazici brashno
1 prashok za pechivo
Fil
350 gr. shekjer
400 ml. mleko
200 gr. meleni orevi
300 gr. meleni biskviti Plazma
250 gr. margarin
350 gr. shekjer
400 ml. mleko
200 gr. meleni orevi
300 gr. meleni biskviti Plazma
250 gr. margarin
Za ukrasuvanje
2 pak. shlag pena
200 ml. mleko
2 reda chokolada za gotvenje
2 pak. shlag pena
200 ml. mleko
2 reda chokolada za gotvenje
Za sherbet
2 chashi ( 200 ml. ) voda
2 chashi ( 200 ml. ) shekjer
2 chashi ( 200 ml. ) voda
2 chashi ( 200 ml. ) shekjer
PRIPREMA
Za korata izmatete gi jajcata so shekjerot, pa dodadete gi vodata, masloto za jadenje i drugite sostojkji, sipete ja smesata vo pleh od elektrichen shporet oblozen so hartija za pechenje i pechete na 180 stepeni 10-12 min.
Za korata izmatete gi jajcata so shekjerot, pa dodadete gi vodata, masloto za jadenje i drugite sostojkji, sipete ja smesata vo pleh od elektrichen shporet oblozen so hartija za pechenje i pechete na 180 stepeni 10-12 min.
Fil
Shekjerot stavete go vo sad na tivok ogan i rastopete go do karameliziranje, potoa dodadete go mlekoto i meshajte na ogan dodeka shekjerot se rastopi. Otkako se izednachi smesata, trgnete go sadot od ogan i dodadete gi orevite i biskvitite. Otkako pak ovaa smesa se izladi izmeshajte ja so izmateniot margarnin.
Shekjerot stavete go vo sad na tivok ogan i rastopete go do karameliziranje, potoa dodadete go mlekoto i meshajte na ogan dodeka shekjerot se rastopi. Otkako se izednachi smesata, trgnete go sadot od ogan i dodadete gi orevite i biskvitite. Otkako pak ovaa smesa se izladi izmeshajte ja so izmateniot margarnin.
Za sherbetot stavete ja vodata i shekjerot na ogan da vrie 3 – 5 min.
Ispechenata kora sechete ja na 3 ednakvi lenti po dolzina, poprskajte gi so sherbetot i filuvajte. Tortata premachkajte ja so izmatena shlag pena i ozgora so lazica nanesete od rastopenata chokolada za gotvenje.
Nema komentara